Tuulta purjeisiin! Merikeskus täyttyy mielenkiintoisista näyttelyistä

KUVA: MAIJA KARHU

TEKSTI: MAIJA KARHU

Koronavuosi on riepotellut yhteiskuntaamme ja poikkeusajan vaikutus on tuntunut kaikkialla. Näin myös meillä museossa, alkaen palveluiden avoinnapidosta mutta jatkuen myös tulevien näyttelyiden suunnitteluun. Museot ovat työstäneet päivittäin toimia, joilla näyttelyt olisivat mahdollisimman turvallisia vierailukohteita samalla jännittäen pitääkö ovet kuitenkin pian jo taas sulkea. Vaikka ajassa eläminen on tänä aikana saanut uuden merkityksen, yritämme kuitenkin pitää myös katseen kohti kirkkaampaa tulevaa. Se auttaa jaksamaan. 

Saksassa tehdyn tutkimuksen mukaan museot ovat koronaturvallisuuden kannalta sisätilojen ykkösiä. Eikä tämä mikään ihme ole, monesti museot ja muut kulttuurilaitokset ovat suuria tiloja, joissa liikutaan luonnostaan etäällä toisista seurueista. Turvallisuuteen voidaan lisäksi myös vaikuttaa tilasuunnittelulla, kulkusuunnilla jne. Nyt onkin pystyttävä pohtimaan millaisia näyttelyitä voimme suunnitella, että ne olisivat myös jatkossa turvallisia. Esimerkiksi viime vuosina kovasti museokäytössäkin yleistyneet kosketusnäytöt eivät yhtäkkiä tunnukaan enää kovin ajankohtaisilta. Näkökulmaa pitää myös laajentaa vielä tätäkin laajemmalle. Museosisällöt eivät ole vain fyysisiä näyttelyitä, vaanmyös digitaalisia palveluita. Näiden merkitys taatusti jatkaa kasvuaan. 

Me Forum Marinumissa emme ole lyyhistyneet koronadepression alle ja menettäneet toivoamme, vaan tulevan näyttelyohjelmiston suunnittelu jatkuu ja haemme koko ajan uusia muotoja tuottaa turvallisia museopalveluja. Tässä tekstissä kerronkin hieman kuluvan vuoden tarjonnastamme.

Digimuseo mahdollistaa näyttelykokemuksen – myös etänä 

Maaliskuussa julkaisimme ensimmäisen näyttelymme digimuseo.fi -alustalla. Kaikista näyttelyistämme valitsimme ensimmäiseksi diginäyttelyksi itseoikeutetusti Suomen Joutsenen. Laivaan ja sen näyttelyyn voi tutustua Digimuseossa kahdella eri tavalla. Maksuttomassa versiossa museovieras pääsee tutustumaan itsenäisesti digimuseota selaillen laivan historiaan ja nykytilaan kuvien ja tarinoiden muodossa. Toisena vaihtoehtona on varata maksullinen etäopastus, jossa seikkaperäisen esittelyn lisäksi pääsee näkemään laivan muutoin saavuttamattomia alakansia ja muita yleisöltä suljettuja tiloja. Maksullisia digiopastuksia tarjotaan keskiviikkoisin, ja ne ovat varattavissa osoitteessa https://digimuseo.fi/opastetut-kierrokset/ 


KUVA: Digimuseo.fi

KUVA: EERO PURANEN / FORUM MARINUMIN KUVAKOKOELMA

Galleria Majakka katsoo tulevaisuuteen 

Kruununmakasiinin aulan piennäyttelytila on etenkin kesäaikaan ollut ruuhkainen. Pienehkö aula haluttiin rauhoittaa aulakäyttöön tilassa kulkemisen selkeyttämiseksi ja turvavälien takaamiseksi ja näin piennäyttelyiden tila siirrettiin osaksi Töissä merellä -päänäyttelyä. Uudessa näyttelytilassa on keskiössä Märketin majakan valolaite. Se antaa tilalle myös sen nimen: galleria Majakka. Majakka toimii myös tilan toiminnan vertauskuvana. Kuten majakka välähtelee pimeällä merellä, vaihtuvat mielenkiintoiset näyttelyteemat valottavat erilaisia merellisiä aiheita vaihtuvista näkökulmista. Tällä hetkellä tilassa nähdään Åbo Akademin tutkijoiden tuottama näyttely ”Relations with the Sea” jatkuen 17.5. asti. Tilassa tullaan myös jatkossa esittämään sisällöiltään monipuolisia näyttelyitä, jotka tulevat olemaan sekä historiallisia että taidekentältä ammentavia. Myös lapsille suunnattua sisältöä on tulossa loppuvuodeksi 2021. 

KUVA: MAIJA KARHU
KUVA: MAIJA KARHU

Korkean tason huippukohteet 40 000 + ja museoalus Sigyn

Avaamme toukokuun lopulla Turun kaupungin kanssa yhdessä tuotetun näyttelyn ”40 000+ koe maailman suurin saaristo kosketusetäisyydeltä”, joka on aisteja aivan uudella tavalla kutkutteleva kokonaisuus. Näyttely, jollaista meillä ei ole koskaan nähty aikaisemmin. Toinen kesän kohokohdista tulee olemaan pitkään telakoinnissa olleen museoalus Sigynin avaaminen yleisölle heinäkuussa. Alus tietysti itsessään on näkemisen ja kokemisen arvoinen, mutta kokemusta tukeaksemme olemme myös kehitelleet joitakin uusia tapoja kertoa laivan historiasta. 

KUVA: JORMA KONTIO

Kiehtova katseluvarasto yhdistää säilytyksen ja esillepanon

En malta olla nostamatta esille vielä myös upeaa katseluvarastoamme, joka viime vuonna jäi pandemian vuoksi vähälle huomiolle. Katseluvarasto nimensä mukaisesti yhdistää kokoelmaesineiden säilytyksen ja näyttelytilan. Katseluvarastossa pääset tutkimaan etenkin kokoelmiemme pienoismalleja ja puolimalleja, jotka on myös kaikki digitoitu ja selailtavissa Finna-palvelussa. Pienoismalleihin pääsee tutustumaan tästä linkistä ja puolimalleihin tästä linkistä.

KUVA: MAIJA KARHU

KUVA: MAIJA KARHU

Tervetuloa elämysten äärelle!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s