Museoaluksilla kohti merenkulun tulevaisuutta

Teksti: Otto Holmborg

Kuvat: Pekka Mattila, Annika Heino

 

Forum Marinumilla on historiallisesti merkittävä venekokoelma. Osa veneistä pidetään käyttökuntoisina Aurajoessa, ja aika ajoin niillä päästään myös niin sanotusti tosi toimiin. Marraskuun pimeinä viikkoina museoalusten köydet irrotettiin usein varhain aamulla, tehtävänä oli vaikuttaa merenkulun tulevaisuuteen.

Forum Marinum valikoitui pitkällisen prosessin päätteeksi Rolls-Roycen yhteistyökumppaniksi hankkeeseen, jossa testattiin autonomisesti ohjautuvien alusten kehitystyötä. Alansa huipputeknologia tähtää koko merenkulkua mullistaviin uudistuksiin, ja testausten onnistuessa hankkeella tiedettiin olevan kansainvälisen tason uutisarvo. Ennen testauksia asiasta piti kuitenkin visusti vaieta. Maailmanluokan asetelma loi oman jännityksensä myös Forum Marinumin miehistöön.

Museoalukset Partiovene, Luotsikutteri ja Caritas sekä työveneenä käytettävä Linnakevene toimivat kohdealuksina, joita Finnferriesin maantielautta Falcon oli määrä väistää älykkään teknologiansa avulla. Kolme viikkoa kestäneen rankan merioperaation aikana Forum Marinumin miehistö kävi läpi laajan tunneskaalan. Mukaan mahtui useita jännittäviä tilanteita, mutta myös puuduttavaa odottelua ja väsymystä minkä sietämiseen auttoi reipas huumori. Kaiken lopputuloksena miehistö voi todeta olleensa mukana tekemässä todennäköisesti merkittävää käännettä merenkulun historiassa      (tai pikemminkin luomassa tulevaisuutta, miten päin nyt museoihmiset haluavat asian ilmaista)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osa museoaluksista oli jo huolettu talven tuloa varten, mutta muutamilla lähdettiin vielä merelle.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forum Marinumiin museoitu, entinen Ambulanssivene Caritas oli yksi operaatioon osallistuneista aluksista

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Luotsikutteri on luotu liikkumaan saariston vesillä . Välillä oli aikaa poseerata kannella.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Linnakevene urheasti uhmaa isompaansa, massiivinen maantielautta Falco tuntuu vyöryvän päälle.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilkka Mattila tarkkana käsi valmiiksi paakilla, jos radiopuhelimesta tulee komento väistää.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ohi meni!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Helpotus! Aivan jokaisella kerralla tilanne ei päättynyt näin helposti, vaan välillä piti viime hetkellä kaasuttaa karkuun.  Rolls-Roycen väki kysyi Forum Marinumin huoltomestari Pekka Mattilalta miltä tuntuu, kun 500 tonninen maantielautta on tulossa päälle. Pekka muotoili olon olevan kuin espanjalaisella matadorilla, jota kohti syöksyy 500 kiloa pillastunutta lihaa.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Falcon älykäs teknologia ymmärsi väistää lähestyvää Linnakevenettä. Kuva Linnakeveneestä, jonka teknologia ei ole aivan yhtä viimeistä huutoa, luotettavaa kylläkin.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erilaiset törmäysskenaariot eivät aina olleet yksinkertaisia. Maantielautta Falcon ympärillä saattoi olla useampi alus yhtä aikaa, ja teknologian tuli ottaa väistettäessä huomioon myös karikot, tuuliolot ym. riskitekijät

 

 

10. Rollsin kuva lautasta

Kuva: Rolls-Royce

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pitkäaikaisessa ajossa ilmenneet pikkuviat korjattiin itse.

 

 

Partiovene

Forum Marinumin Partiovene sopi ominaisuuksiltaan hyvin operaatioon. Ulkomaalainen kyseli erään päivän lopuksi ”Where did the Partyboat leave?” Partiovene ei sanana oikein taipunut vieraskielisen suussa, mutta tahattomasti hän samalla kuvasi veneen hyvää tunnelmaa. Aallokossa kelluessa veneessä oli koko päivän ajan ollut mukavan hurttia huumoria.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keli oli välillä kova, ja samalla tuli harjoiteltua pimeällä ajoa.

 

Rolls-Roycen operaatioon osallistuminen oli Forum Marinumin miehistölle hyvää koulutusta, ja alusten kannalta niiden käyttökuntoa ylläpitävää toimintaa. Osaavan miehistön valmius käyttää ja huoltaa museoaluksia onkin ensiarvoisen tärkeää, mikä mahdollistaa alusten laaja-alaisen hyödyntämisen niiden museoinnista huolimatta. Aiemmin museoaluksia on käytetty mm. merestä otettavien vesinäytteiden keräämiseen ja suurten yleisötapahtumien yhteydessä median kyyditsemiseen. Forum Marinumin museoalusten monikäyttöisyys on osoitus halusta sekä luoda uutta, että laajentaa museokäsitystä.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sankarit takaisin kotirannassa! Hymy oli herkässä, kun kaikki oli sujunut hyvin ja raskaat päivät olivat takanapäin.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luvassa oli myös pieni palkinto…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…jota yhdessä maistettiin!

 

Rolls-Roycen video:


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s