Lahjoituksen tie museon kokoelmiin

 

Forum Marinumin pienoismallikokoelma täydentyi jälleen hienolla laivamallilla

 

teksti: Sari Mäenpää & Jere Markkanen                                                                                            kuvat: Jorma Kontio

 

Aurinkoisena kesäkuun tiistaina Forum Marinumin kokoelmatiimi suuntasi pakettiautolla kohti Lahden Länsiharjulle BE Groupin vanhoihin toimitiloihin. Paikanpäällä BE Groupin HR-päällikkö Riitta Mälkki luovutti Forum Marinumin kokoelmiin lahjoituksena kuivarahtialus m/s Peterin miltei parimetrisen pienoismallin. Lahjoituksen kuljetus sujui kesäisessä säässä mainiosti ja pienoismalli saatiin iltaan mennessä Aurajoen rannalle. Ennättipä kokoelmatiimi lounastaa ohikulkumatkalla Riihimäen Lasimuseon ravintolassa.

USER COMMENTS

 

 

BE Group on terästen ja alumiinien toimittaja, joka syntyi ruotsalaisen Bröderna Edstrand Ab:n ja suomalaisen Starckjohann Steel Oy:n fuusiossa vuonna 1999. Yhtiö toimii nykyisin useissa Euroopan maissa. Kuivarahtialus m/s Peter hankittiin aikanaan nimenomaan Starckjohann-yhtiön omistukseen ja sitä kautta pienoismalli oli päätynyt somistamaan yhtiön Lahden toimitilan kokoushuonetta. Yhtiö on vastikään muuttanut ja uusissa toimitiloissa pienoismallille ei ollut enää tilaa.

 

peter b

 

Pienoismallista ja kuivarahtialus m/s Peteristä

Lahjoitettu pienoismalli on niin sanottu telakkamalli joka toimitettiin tilaajille osana laivatilausta. Sen valmisti Guereca Hermanos (Guerecan veljekset). Saman pienoismallinvalmistajan malleja löytyy nykyään muun muassa Bilbaon merimuseon kokoelmista. Pienoismallin mittakaava on 1:100 eli se on tasan sadasosan kokoinen verrattuna laivaan, jota se esittää.

Pienoismallin esikuva valmistui vuonna 1976 Astilleros Espanoles-telakalla Sevillassa, Espanjassa. Alus seilasi osana Oy Henry Nielsen Ab varustamoa ja sen omisti Starckjohann-yhtiöt, joka oli aikansa suurin rautakauppa-alan yrittäjä Suomessa. Yhtiö laajensi toimintaansa 1970-luvulla, hieman yllättäen, ryhtymällä laivanvarustajaksi.

Liisa Strackjohann kastoi aluksen m/s Peteriksi yhtiön perustajan sekä pitkäaikaisen toimitusjohtajan Peter Starckjohannin mukaan. Alus oli kooltaan suuri; sen pituus oli 178 ja leveys melkein 23 metriä. Sen syväys oli 10,65 metriä, jonka vuoksi se ei voinut tulla täydessä lastissa Suomen satamiin.

Aluksesta tuli nk. villin linjan valtameripurjehtija kolmansien maiden välillä kuten monista muistakin hakurahtivarustamo Nielsenin aluksista. Laivan määräsatama saattoi vaihtua kesken matkan, jos varustamo löysi sille paremman lastin. Näin kävi useampaan kertaan jo aluksen neitsytmatkalla, kun alus haki lastin Newfoundlandista. Alus kuljetti mm. bauksiittia ja viljaa. Bauksiitti on tärkeä alumiinin raaka-aine jota esiintyy mm. Jamaikalla, missä alus kävi 1970-luvulla. Aluksen tie vei vuonna 1977 myös Algeriaan ja Sudaniin. Algeriaan purettiin kansilastissa kuljetetut 200 jeeppiä ja Port Sudanin satamaan viljalasti. Sieltä alus jatkoi matkaansa Intian valtamerelle.

Laivanvarustustoiminta ei muodostunut Starckjohannille kuitenkaan pitkäaikaiseksi. Alus myytiin pariisilaiselle S.A.Louis Dreyfus & Cie yhtiölle vuonna 1981, jolloin se poistui Suomen kauppalaivarekisteristä.

Forum Marinum kiittää BE Groupia hienosta lahjoituksesta! Pienoismalli tullaan sijoittamaan yleisön nähtäville.

 

peter c

 

Lisätietoja:

m/s Peter Suomen kauppalaivasto-tietokannassa: http://kauppalaiva.nba.fi/card.php?id=1786&lang=fi

Oy Henry Nielsen Ab- varustamon historiaa: http://aanimeri.fi/HenryNielsenhistoria

Pienoismalli Finnassa: https://www.finna.fi/Record/musketti_tmk.M20:FME473:1

BE-Groupin historiaa: http://www.begroup.com/fi/BE-Group-Finland/BE-Group/Historia1/


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s