Vierailulla Sarka-museossa ja Forssan museossa

Maria Jokela

Museon henkilökunta teki 11.4. tutustumismatkan Loimaalle Sarka-museoon ja Forssaan Forssan museoon.

Suomen maatalousmuseo Sarka on valtakunnallinen erikoismuseo, aivan kuten Forum Marinumkin. Se on toiminut vuodesta 2005 ja vaikka museorakennus näyttääkin ensisilmäykseltä entiseltä maatalousrakennukselta, se on rakennettu varta vasten museon käyttöön. Saran vasta uusittu perusnäyttely kertoo upeasti maatalouden historiasta ja ennen kaikkea kehityksestä Suomessa, alkaen arkeologisista löydöistä ja huipentuen nykyaikaan. Ennen niinkin tärkeä elinkeino on nykyään vain harvan ammatti, ja koneet valtaavat alaa yhä enemmän. Museokierros pistää kävijän pohtimaan näkemäänsä kehitystä ja miettimään, mihin maatalous mahtaakaan olla tulevina vuosina menossa.

Näyttely on erittäin selkeä ja mielenkiintoinen. Erityisen hienoa museossa on havainnollisuus, sillä museoon on esimerkiksi rakennettu paljon pieniä tiloja, joissa historian voi aistia selkeästi: on vanhaa aittaa, maitolaituria ja keittiötä, ja lopuksi pääsee joka leikkuupuimurin ohjaamoon. Näyttelyä täydentävät myös hienot, ääninäyttelijöiden lukemat tarinat. Kuulemme, mistä maata viljelevä pariskunta saattoi puhua keskenään tuhat vuotta ennen ajanlaskua tai mitä 70-luvun teini oli mieltä vanhempiensa maatilan tulevaisuudesta.

Söimme lounaaksi maukasta kotiruokaa museon ravintolassa ja teimme muutamat matkamuisto-ostokset museomyymälässä, ja sitten hurautimme Forssaan.

Forssan museo on Forssan keskustassa, Loimijoen varressa historiallisella Kehräämöalueella, jossa on 1800-luvulta alkaen ollut tekstiiliteollisuutta. Kaikki on alkanut tästä alueesta, sillä kehräämön ympärille muodostui tehdaskylä, joka kehittyi ajan saatossa siksi kaupungiksi, kun se nykyään on. Alueen kehräämötoiminta päättyi 1900-luvun loppupuolella, mutta siellä on nykyisin muuta, vilkasta toimintaa. Museon miljöö onkin todella vaikuttava.

Museossa esitellään Forssan historiaa: aina Forssan perustaja Axel Wahrenista tehdaskaupungin kehitykseen, sen työntekijöihin pumpulienkeleihin (=nimitys tytöille, jotka työskentelivät tehtaalla) ja päädytäänpä lopulta 70-luvun betonielementtitalon keittiöönkin. Viimeksi mainittu sai osan porukasta nostalgisoimaan omaa lapsuuttaan, ja tuttuja tuotteita etsittiin keittiön kaapeista innolla. Vaikutuksen tekivät myös Finlayson Forssan mainosfilmit, joita sai ihailla museon pienessä elokuvateatteriosiossa.

Vielä ennen kotimatkan koittoa iloinen seurueemme teki pysähdyksen Antin konditorioon. Varsin mukava ja onnistunut retki!

Kirjoittaja toimii museologian korkeakouluharjoittelijana Forum Marinumissa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s