MINÄ JA GÖRAN

Minä on tässä tarinassa se mies, joka tammikuussa 1997 vastasi myöntävästi kaupunginjohtajan kysymykseen, haluatko ottaa vastuullesi merikeskusprojektin. Ennen Forum Marinumia olin vuodesta 1979 suunnitellut, rakentanut ja projektoinut Turun kaupungin kansainvälistä näyttelytoimintaa. Sen työn yksi rikkaus oli taiteilijakohtaamiset. Opin tuntemaan mm. Kauko Lehtisen, Mauno Hartmanin, Yrjö Pallasmaan, Antti Nurmesniemen, Tuomas Mäntysen ja Veikko Lehtovaaran. Kun ollaan viikon verran yhdessä ”pähkäilty ja ähkäilty”, ja kun suuri ihme, sen hetken kulttuuriteko on avattu, sitä tutustuu ja ystävystyy eri tasolla kuin normaalisti.

Dia9

Göran Schildtin mieli oli täynnä oivalluksia. Kuva: Guy Lönngren

 

Kun sitten tällaisen luovan ihmisen tapasi uudestaan, hän hyvin sujuvasti aloitti keskustelun siitä,mitä oli jättänyt kesken ateljeeseen. Lounaalla kuulin taas sen hetken, jolloin oltiin astuttu maailman estraadeille ja hyvästellessä maininnan siitä mitä syntyy seuraavaksi. Keskustelu ei koskaan alkanut sanoin : Hei Pekka ! Mitä sinulle kuuluu? Vahvan luovan ihmisen taide täyttää hänen päivänsä.

 

IMG_0516

Kaksi kulttuuripersoonaa, Göran Schildt ja Ralf Långbacka Daphnen äärellä muistelemassa yhteisiä seikkailujaan. Kuva: Pekka Tapani Paasio

 

Kun Pro Daphne – säätiö oli tammikuussa 2002 tehnyt päätöksen, että Göran Schildtin ketsi Daphne sijoitetaan Turkuun ja Forum Marinumiin, tuli Göran tutustumaan taloon. Tapasimme ensimmäisen kerran. Aulan kättelyjen jälkeen Göran aloitti luovan ihmisen kaavan mukaan kertomaan mitä Tammisaaren työpöydälle oli jäänyt ja kuinka kirjoitustöiden aikataulut edelleen ahdistavat elämää. Siirtyessämme Linnanpuomin Satamasaliin, mihin Daphne oli tilapäissäilytykseen suunniteltu, olimme jo siirtyneet ”kahdeksan kirjan” ihmeeseen. Nojailin tolppaan ja katselin hajamielisesti ympärilleni, ajattelin : ”niin tämä on tätä samaa taas”. En tiedä miten ja kuinka mutta jotenkin, Göran luki ajatukseni. Hän tuli hyvin lähelle, laski silmälasinsa nenänvarteen ja katsoen niiden yli minua silmiin sanoi : Hör du Pekka, du måste lyssna på mej NU. Jag lever inte så länge!  Minähän kuuntelin.

Pekka Tapani Paasio

Kirjoittaja on Forum Marinumin projektipäällikkö. Göran Schildtin (1917-2009) syntymäpäivää muistettiin Forum Marinumissa 11.3. ”Göran Schildt humanistivalokuvaajana” -näyttely on esillä Kruununmakasiinin aulassa 29.3.2017  asti

 

Forum Marinum

ketsi Daphne on nykyisin Forum Marinumin yhteydessä toimivan Göran-ravintolan sisällä. Kuva: Veikko Wahlroos


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s