”Moneltas teiän tax free aukeaa” ja muut parhaat Pikkuföri-muistoni

Kun Pikkuföri aloitti taas liikennöinnin Aurajoen yli heinäkuun alussa, intouduin muistelemaan muutaman vuoden takaisia työpäiviäni jokilautan kansihenkilönä. Aloitin Forum Marinum -urani kesällä 2008, jolloin Pikkuföri liikennöi päivittäin Forum Marinumilta Turun keskustaan. Meitä oli kaksi työntekijää, jotka toimimme sekä kansimiehinä Pikkuförillä että kesäoppaina Suomen Joutsenella, Karjalalla, Keihässalmella ja Sigynillä. Yhteensä Pikkuföri-kesiä kertyi itselleni kolme, eli olen onnekkaana saanut viettää tuolla tunnelmallisella jokilautalla päivän jos toisenkin. Eikä tarvinnut kauaa muistia kaivella, kun parhaat Pikkuföri-hetket palasivat elävinä mieleeni.

Ehdottomasti parasta Pikkuförillä työskentelyssä oli leppoisa tunnelma. Pikkuföri ei ole kiireisen tai hätäisen ihmisen kulkuneuvo, joten jokilautalle tultiin ihastelemaan Aurajoen maisemia ja lepuuttamaan kesäisiä katuja kuluttaneita jalkoja. Iloisten ihmisten kanssa on ihanaa jutustella – ja Pikkuförillä tuntui olevan jatkuva, rento kesälomatunnelma!

”Moneltas teidän tax free aukeaa?” Kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä, että tämän vitsin jokainen Pikkuförillä työskennellyt on kuullut varmasti satoja kertoja. Ehkä välillä samalle vitsille nauraminen kyllästytti (mutta nauroin silti joka kerta!), mutta näin jälkeenpäin muistellen tulen tax free -vitsistä aina hyvälle tuulelle. Ehkä käyn kertomassa vitsin Pikkuförillä tänä kesänä, ainakin kerran…

Paras Pikkuförillä kuulemani lausahdus ei kuitenkaan liity tax free -myyntiin, vaan Mika Natrin Pilvet-veistokseen. Kerran, kun ohitimme teoksen, kajahti jokilautan kannelta riemukas lapsen ääni: ”Äiti kato, isoja paahtoleipiä!”

Samoin on mieleeni jäänyt ryhmä vaihto-oppilaita, jotka suunnilleen Pilvien kohdalla nousivat seisomaan ja vilkuttamaan huutaen: ”We love Hesburger!”

 

Kiireisimmät Pikkuförillä viettämäni työpäivät ovat epäilemättä olleet kesällä 2009, kun Aurajoella ihasteltiin suuria purjelaivoja Tall Ships’ Race -tapahtumassa. Tai ei Pikkuförillä silloinkaan kiireinen tunnelma ollut, väkeä vain riitti enemmän kuin tavallisena viikonloppuna, mutta mikäs sen parempaa!

Joskus kuitenkin kävi niin, että kesäinen kaatosade karkotti ihmiset suojaisampien kulkuvälineiden kyytiin. Hiljaisempina päivinä Pikkuförin henkilökunta otti vapauden pysähtyä hieman tavallista pidemmäksi aikaa Martinsillan pieleen – oli oiva tilaisuus nauttia kaupungin parhaat munkkikahvit!

 

Tänä kesänä Pikkuföri liikennöi Aurajoen yli 21.8. asti ke-pe klo 14–20 ja la-su 12–20. Käy jokilautalla kertomassa vanha kunnon tax free -vitsi tai keksi uusi vielä hauskempi!

 

Kirjoittaja on kansihenkilöstä kassahenkilöksi siirtynyt museon kotkalaisvahvistus.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s