Merimuseot yhteistyössä

Tapio Maijala

Uusi päänäyttelymme tulee sijaitsemaan Kruununmakasiinissa, joka on rakennettu vuonna 1894 valtion viljamakasiiniksi. Alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut koko ajan läsnä muun muassa siemenien ja pölyn muodossa. Nyt oli sopiva hetkiä tarttua toimeen ja tehdä suursiivous. Siksi Hans Langhin miehet suurtehoimureineen ovat pudistaneet siilojen seiniä ja lattioita ja imeneet pienetkin rakoset puhtaiksi. Kruununmakasiinimme on nyt puhtoisessa kunnossa valmiina vastaanottamaan esineitä ja tarinoita sekä myös tarinan omasta historiastaan. Olemme ylpeitä omasta historiaa tihkuvasta punatiilistä Turun sataman historiaan liittyvästä museorakennuksestamme.

IMG_6308.JPGImurointia Kruununmakasiinissa. Kuva: Uula Neitola

Suomen Merimuseo Kotkassa sijaitsee vuonna 2008 valmistuneessa ”wau-arkkitehtuuria” edustavassa arkkitehtikilpailun voittaneessa Vellamo-nimisessä rakennuksessa. Kateellisia olemme kotkalaisille heidän tilavasta ja toimivasta rakennuksestaan, joka on rakennettu nimenomaan museoksi säilytys- ja konservointitiloineen sekä ajanmukaisine toimistotiloineen. Rakennuksemme eivät kuitenkaan kilpaile samassa sarjassa vaan päinvastoin täydentävät toisiaan.

IMG_0614.JPGVellamo on näyttävä rakennus Kotkassa. Kuva: Uula Neitola

Myös valtakunnallisina merimuseoina pyrimme täydentämään toisiamme. Suomen Merimuseo on osa kansallismuseota ja museovirastoa. Museon tehtävänä on Suomen merenkulun historian tallentaminen ja tiedon välittäminen. Forum Marinum on keskittynyt lounaisen Suomen merenkulun historiaan. Forum Marinum on kuitenkin myös valtakunnallinen merenkulun erikoismuseo, joka valtakunnalliseen tallennusvastuuseen kuuluvat muun muassa telakkateollisuus, meripelastus ja merikalastus. Lisäksi olemme merivoimien historiaa tallentava museo.

Rajapinta museoiden välillä on osin veteen piirretty ja voisikin aiheellisesti kysyä kummalle museolle esimerkiksi kuuluu Ruissalon telakalla 1930-luvulla rakennettujen Merivartiostolle luovutettujen vartiomoottoriveneiden rakentamiseen liittyvä historia tai Kotkan edustan linnakesaarilla annetun varusmieskoulutuksen historian taltiointi. Näitäkin asioita pohdimme ja tarkennamme yhdessä kollegani, Merimuseon johtajan, Tiina Mertasen kanssa. On tärkeää ettemme haaskaa resursseja päällekkäiseen toimintaan. Tärkeää on myös katsoa eteenpäin ja yhdessä suunnitella ja yhdessä tehdä. Suomen merellisen historian tallentamisessa ja tiedon välittämisessä riittää kyllä tehtävää molemmille museoille sekä myös hienoille paikallisille merimuseoille esimerkiksi Maarianhaminassa ja Raumalla.

Yhteistyö toimii parhaiten kun tuntee toisensa. Tämä olikin tarkoituksena, kun koko Forum Marinumin henkilöstö kävi maaliskuun alussa tutustumassa kotkalaisiin kollegoihinsa. Hyvä matka!

IMG_6392.JPGSuomen Merimuseon ja Forum Marinumin väkeä yhteiskuvassa. Kuva: Uula Neitola

 

kirjoittaja on Forum Marinumin toimitusjohtaja


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s