Viljaa, leipää ja sirkushuveja

Otto Holmborg

Kruununmakasiinin näyttelyä uudistettaessa on mukava muistella myös rakennuksen edustalla koettuja hetkiä. Itselleni yksi mieleenpainuvimmista tapauksista oli kesällä 2013, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin poikkesi kylään. Tässä vaiheessa joku voisi irvailla tämän some-kirjoituksen olevan kohta kolme vuotta myöhässä, mikä sopii itselleni vallan mainiosti.

Turun kaupungin isännöimiä kansainvälisiä vieraita tutustuu merikeskukseemme aika-ajoin, mikä on tietysti kunnia-asia Forum Marinumille. Vieraita on ollut laidasta laitaan pienistä virkamiesdelegaatioista raskaan sarjan poliitikkoihin. On ollut hienoa olla mukana aistimassa sitä tunnelmaa, kun eteisen matosta nypitään niitä viimeisiä pölyhaituvia vielä hetkeä ennen kuninkaallisten saapumista.

Putinin vieraillessa elettiin lämpenevää kesäkuuta, ja joillakin oli ehkä jo lomat mielessä. Vierailua suunnittelevien tahojen juhannusperinteet saattoivat olla koetuksella, kun valmisteluja käytiin läpi vielä suvijuhlan viikonloppuna. Forum Marinumissa oli jo edeltävällä viikolla käyty läpi piha-alueen askelmerkkejä; mistä tullaan, miten kuljetaan, montako autoa jne. Presidentille oli myös kaiverrettu valmiiksi Itämeren suojelutyön tärkeyttä symboloiva nimikyltti, joka vierailun yhteydessä liimattaisiin Kruununmakasiinin edustalle oleville laatoille muiden VIP-henkilöiden joukkoon. Kyltin kyrilliset aakkoset muodostivat oman jännitysmomenttinsa, mutta siitä vielä myöhemmin.

Kuva 1.jpg

Kuva 2.jpg

Kuva 3.jpg

Kruununmakasiinin edustalla tehtiin käytännönvalmisteluita, sillä presidentit Putin ja Niinistö tulisivat pitämään siinä puheensa. Rintamasuunta kohti Kruununmakasiinia, tuota punatiilistä museojärkälettä, jonka menneisyyteen liittyy sekä vilja että valta. Herrojen taustalla siintäisi Suomen Joutsen, kaupungin suuria symboleita. Säätyyppi herätti huolta, sillä Suomen kesässä esiintyvät käänteet kohtelevat naapurin rippijuhlia ja Venäjän presidenttiä samanarvoisina; entä jos sataa? Erilaisia sateensuojia vertailtiin, ja samalla arvioitiin niiden vedenpitävyyden ja poliittisen korrektiuden muodostamaa yhtälöä. Kaikkien helpotukseksi vettä ei kuitenkaan satanut.

Vierailupäivän koittaessa tietoja asioiden käytännön etenemisestä tihkui sieltä täältä. Aikatauluarviot vaihtelivat muutamilla tunneilla, ja kiinnostuneita kaupunkilaisia alkoi kerääntyä alueelle. Aavistelut varmistuivat faktoiksi, että presidentit saapuisivat veneellä Forum Marinumin laituriin. Poislähtö puolestaan tapahtuisi mittavassa autosaattueessa. Mainittakoon tässä vaiheessa, että turvajärjestelyt olivat todellisella suurvaltatasolla. Piha oli suljettu, epämääräisiä autoja siirrettiin muualle, kulkureitin varrella olleet viemärikannet tarkistettiin ja sinetöitiin. Turvapuolen tarkkailijoita oli näkyvästi, mutta luultavasti myös näkymättömästi, paikoissa joista emme tienneet.

Kuva 4.jpg

Kuva 5.jpg

Forum Marinumin työntekijänä allekirjoittaneella oli tehtävä: liimata presidentille luovutettava nimikyltti betonilaattaan. Paikka oli mietitty tarkkaan etukäteen, itse asiassa sentintarkat koordinaatit saatiin Turun kaupungilta. Muiden puheiden ohella myös Forum Marinumin toimitusjohtajan oli määrä käyttää puheenvuoro, jonka päätteeksi nimikyltti liimattaisiin. Silikonipuristimen käyttö ei ole itselleni haarukalla syömiseen verrattava automaatio, vaan pikemminkin puikoilla hapuilua muistuttava poikkeustilanne. Onneksi puristimen toimintamekaniikka on sen verran yksinkertainen, että hyvin ladattuna epäonnistunut laukaisu ei tuntunut todennäköiseltä. Minun piti vain kyyristyä ja puristaa liipaisinta. Yleisesti tunnettu työväline herätti kuitenkin pientä hämmennystä ja ehkä jopa epäluuloja venäläisten delegaatiossa. Hienovaraisuuden nimissä sain käsiini kangasliinan, jolla tuo groteski apuväline tulisi peittää ennen sille varattua käyttöhetkeä.

Ainoastaan kohtuullisesti arvioidusta aikataulusta myöhässä, Suomen tasavallan presidentin edustusvene Kultaranta VIII lipui museon laituriin. Hyväntuulisen oloinen seurue astui maihin ja alkoi kulkea taustajoukkojen testaamaa, kuivakävelynä harjoiteltua reittiä kohti Kruununmakasiinia. Askelmerkit osuivat kohdalleen, ja jopa puheiden prosodiat tuntuivat melko vapautuneilta. Aurinkokin paistoi!

Kuva 6.jpg

Kuva 7.jpg

Juonenkäänteiltään sinänsä vaatimaton käsikirjoitus toteutui suunnitelmien mukaan. Myös omat sormeni puristivat liimapyssyä sopivalla herkkyydellä siten, että ylimääräistä sotkua ei päässyt syntymään. Presidentti Putinin laatta laskettiin betoniin, ja hän painoi itse miehekkäästi nyrkillään nimikyltin uomiinsa, kuin suurmies ainakin! Venäläiset antoivat luvan laatan liimaamiselle siitä huolimatta, että yhden merkin kirjoitusvirhe havaittiin natiivien tarkkaavaisuudella vasta hetkeä ennen vieraiden saapumista. Tämä virhe kuulemma ylitti myöhemmin uutiskynnyksen Venäjällä. Jälkikäteen laatta vaihdettiinkin virheettömäksi.

Kutsuvieraat jatkoivat vielä Suomen Joutsenelle, jossa valtioiden päämiehet viihtyivät kertoman mukaan erittäin hyvin. Laivalle asiassa ei ollut mitään uutta, suurmiehethän viihtyivät siellä jo 1930-luvulla. Kokonaisuudessaan Putinin vierailu onnistui, ja Forum Marinum sai positiivista näkyvyyttä. Kun kravatit olivat löystyneet, vaihdoimme toimitusjohtaja Jaakko Tikan kanssa ylävitoset!

Kuva 8.jpg

Kirjoittaja työskentelee suunnittelijana Forum Marinumissa


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s