Varkaissa tai lainaamassa museoiden näyttelyissä

Jarmo Saarinen

Tässä blogissa on jo mainittu muihin, uusiin/uusittuhin merimuseoihin tutustumisesta ja ideoiden varastamisesta. Kuin maailmalla kiertää merimuseoissa, tulee varmaan jokaisessa vastaan joku idea, rakenne tai esitystapa, jonka välittömästi huomaa hienoksi. Heti alkaa myös elää ajatus sen soveltamiseksi omissa näyttelyissämme.

 

Plokit

Itse olen varastanut ploki-installaation Wasa-museosta. Tämä kolmella eri kokoisella plokilla köysineen ja samanpainoisilla taakoilla toteutettu esityshän oli meillä 1999 lähtien, ensin Linnanpuomin aulassa ja myöhemmin Akselin pollari -järjestelmän osana Kruununmakasiinissa. Kun olimme toimineet muutaman vuoden, tuli Tukholmasta museoiden henkilökuntaa tutustumaan näyttelyihimme. Tunnustin napanneeni idean heiltä. Wasa-museon väki, ettei heillä ole sellaista, eikä ole ollutkaan. Itse olen asiastani varma, mutta käydessäni heillä, en kuitenkaan enää sitä löytänyt! Muualla vastaavia näkee yhä.

jarmo1.jpg

Ploki-installaatio Ellesmere Port Boat Museumissa.

jarmo2.jpg

Bilbaon merimuseossa ploki-installaatio on vähän väsynyt

 

Ämpäriin potkaiseva hevonen

Tukholman Armémuseetissa uusittiin perusnäyttely 2000-luvun alussa. Paatokseen, univormuihin, typologisiin sarjoihin ja viivasuoraan asetteluun mieltyneille uudistus oli katastrofi. Itse pidin useista osioista, mutta eniten vaikutti minuun, projektipäällikköömme ja silloiseen toimitusjohtajaankin, ämpäriä potkaiseva hevonen. Eläimet sodassa -osioon oli rakennettu pieni talli, jonka ovensuussa oli vajaa, vedellä täytetty sinkkiämpäri. Sen edessä oli muovista tehty hevonen, jonka takajalka satunnaisesti potkaisi ämpäriä asiakkaan tullessa sisään talliin. Pelästyksen jälkeen tähän ihastuttiin ja tietenkin kokeiltiin uudestaan, nyt kuitenkin turhaan. Ehkä 30. kerta taas tuotti halutun tuloksen. Voin kuvitella valvontakameroita seuraavien Falckin vartijoiden saavan naureskella muilekin kuin hulluille suomalaisille. Sittemmin tällaista liiketunnistimeen perustuvaa yllättävää toimintoa meillä on käytetty usein, välillä jopa piinaavasti

 

Joku lainaa meiltäkin!

Teimme aikoinaan näyttelyn kapteenintauluista ja laivapotreteista. Esitin, että tekisimme ison kuvan, missä selitettäisiin miten kuvaa kuuluu lukea, mitä mikäkin kaikissa tauluissa toistuva yksityiskohta tarkoittaa. Varmaan olin jossain nähnyt vastaavan. Esitys oli onnistunut, mutta unohtui vähitellen. Joitain vuosia sitten sain puhelun Ålands Sjöfartsmuseumista. He muistivat kuvan ja pyysivät saada käyttää samaa ideaa, toki jollain heidän kokoelmaansa kuuluvalla taululla. Hienovaraista!

jarmo3.jpg

Kuva Thomas Wilman

 

Kirjoittaja työskentelee Forum Marinumin amanuenssina


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s