Sukellusveneitä museossa

Menneellä viikolla saattoi muutaman kerran hieraista silmiään, jos sattui kulkemaan Linnanpuomin lastauslaiturin ohi. Meneillään oli erään tulevan sukellusvenenäyttelyn helmen, turistisukellusvene Inatin saapuminen Forum Marinumiin. Melkoisella kalustolla 4,2 tonnia painava paatti nostettiinkin tukevalle alustalle, josta se kärrättiin varoen näyttelytiloihin.

Keltaisen ilmestyksen saapuminen osaksi sukellusvenenäyttelyä kätkee sisälleen tarinan, kuten museoesineet yleensä. Itse vene, malliaan SM 100/3 on valmistettu Raisiossa vuonna 1993 matkailusukelluskäyttöä varten. Turistisukellusveneiden suunnittelija- ja valmistajayhtiö International Submarine Designs Oy Ltd (I.S.D) rakennutti Inatin operoimaan Salomonsaarten vesillä.

Käyttäjien suureksi onnettomuudeksi Inati oli poijussa ollessaan saanut auki jääneestä luukusta niin paljon vettä sisäänsä, että se todettiin käyttökelvottomaksi ja tuotiin Suomeen tekniikaltaan ja laitteistoltaan täydellisesti uudelleenrakennettavaksi. Korjauksen aikana valmistajayhtiö ajautui konkurssiin, eikä Inati palannut enää vesille.

IMG_6318

IMG_6325

IMG_6332

Turistisukellusveneiden tuotanto alkoi 1980-luvun lopulla. Esityön tekivät Rauma-Repola Oy:n Mir-tilaussukellusveneet, jotka tilattiin Neuvostoliiton tutkimuskäyttöön. Minisukellusvenetuotannon myötä Suomeen syntyi paljon vedenalaisen teknologian osaamista. Samaan aikaan maailmalla oli yleistymässä uusi matkailuun liittyvä turistisukellusvenetoiminta.

Suomi on ollut yksi suurimpia matkailusukellusveneiden tuottajamaita. Näyttelyssä nähtävä Inati on yksi esimerkki huomattavasta osaamisesta, mutta matkailusukellusveneiden tuotanto alkoi jo aiemmin. Puhtaasti turistikäyttöön tarkoitettuja sukellusveneitä valmistettiin Suomessa 1980-luvun lopulla koti- ja ulkomaiden markkinoille. Keväällä 1988 Ranuan Simojärvellä otettiin käyttöön Wärtsilän tytäryhtiön Turun Laivateollisuuden rakentama Kultainen Taimen. W-Sub Oy tuotti Pansion telakalla turistisukellusveneitä muun muassa Italiaan, Egyptiin ja Espanjaan. W-Subin toimintaa jatkaa Turussa Mobimar Oy.

Muun muassa sukellusvene Inati on nähtävillä Forum Marinumin Linnanpuomissa sukellusvenenäyttelyssä, joka avataan 5.2. Näyttely tarjoaa läpileikkauksen sukellusveneiden toiminnasta Suomen vesillä niin sodan kuin rauhankin aikana. Turku on esillä sukellusveneiden rakennuspaikkana, ja näyttelyyn sisältyy myös sukellusveneiden kehitystä postimerkkien avulla tarkasteleva osuus.

 

Uula Neitola

tutkija


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s