Näyttelyn suunnittelua hyvässä seurassa

Päänäyttelyn puolella on vihdoinkin aloitettu purkutyöt, jee! Tai oikeasti tekisi kyllä mieli hihkaista, että nytkö jo, sillä aika on kulunut kiihtyvällä nopeudella siitä lähtien, kun kesällä 2013 aloimme uutta päänäyttelyä hahmotella. Vanhan, hienon ja laajan näyttelyn uudistamisen aloittaminen oli silloin suuri askel. Ison muutoksen yhteydessä tuntui kuitenkin luontevalta ottaa aivan uudenlainen askel myös näyttelyn suunnittelutyössä. Tällä kertaa ajateltiinkin kääntää näyttelyprojekti täysin päälaelleen, eli päästää yleisö uuteen näyttelyyn jo ennen avajaisia: suunnittelemaan ja ideoimaan millainen näyttely olisi hyvä ja millaista merenkulkua siellä uudessa näyttelyssä oikein pitäisi olla. Päätettin kutsua kokoon näyttelyn suunnittelussa mukana oleva asiakasraati.

imagekuva: Kimmo Koivunen
Kaikki mahdolliset verkot heitettiin veteen raatilaisten kalastamiseksi ja aika vonkaleita asiakasraatiimme on uiskennellutkin: aktiivisia osallistujia on yli kymmenen hengen ydinporukka, lisäksi on muutamia vaihdellen osallistuvia. Uusia jäseniä on ilmestynyt tasaisesti, lähinnä puskaradion kautta, ja joitakin on toki jäänyt matkan varrella pois. Monella on ymmärrettävästi merimiestausta, mutta se ei tietenkään ole ollut mikään edellytys.

imagekuva: Hanna Niittymäki
Kuukausittaisten kokoontumisten kulku on yleensä aika vapaamuotoinen. Useimmiten pohditaan ja ideoidaan alkuun jotakin ajankohtaista ongelmaa tai asiaa näyttelyyn liittyen. Ja takuuvarmasti juttu rönsyilee lopulta niihin mehevimpiin merimiestarinoihin! Tyypillisesti yksi tai useampi saapuu paikalle valtavan kassin kanssa, josta paljastuu sitten mitä mielenkiintoisempia kuvia, artikkeleita, esineitä, dokumentteja tai muita aarteita oman merimiesuran varrelta tai muusta puheena olleesta tai mieleen tulleesta. Kokoontumisissa ei tietenkään rajoituta käsittelemään pelkästään tulevaa näyttelyä, vaan yhdessä on tutustuttu muuhunkin museon tarjontaan sekä viettetty muun muassa pikkujouluja.

imagekuva: Pekka Salonen

imagekuva: Hanna Niittymäki
Kyseessä on siis mitä hauskin ja vetävin porukka, jolle yritimmekin jossain vaiheessa ehdottaa, että mitä jos keksittäisiin vähän hohdokkaampi nimi kuin turhan viralliselta kalskahtava ”asiakasraati”. Erään kahvipalaverin tuloksena mainiot raatilaisemme päätyivät kuitenkin siihen, että kyllä asiakasraati on asiakasraati. Kun kerran sitä päänäyttelyä tuomaroidaan. Hyvä, mennään siis sillä loppuun saakka Auli, Kimmo, Pekka, Leif, Seppo, Ole, Heikki, Arnold, Henry, Toni, Heimo, Boris, Juhani ja muut!

Ehkäpä saamme kuulla täällä blogissakin jatkossa myös asiakasraatilaisten ajatuksia…

Hanna Niittymäki
Projektikoordinaattori


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s