Hilpeistä hautajaisista kohti uutta vuotta

Vuonna 2002 vietettiin merikeskuksen uuden päänäyttelyn, Kruununmakasiinissa sijaitsevan ”Skuutasta Ro-Roo, Kaleerista ilmatyynyyn” avajaisia. Avajaiset sujuivat kuuleman mukaan varsin hilpeissä tunnelmissa. Samaa voi sanoa hyvällä omallatunnolla myös 30.12.2015 vietettyjä samaisen näyttelyn lopettajaisia, Hilpeitä hautajaisia, joiden teema ”Kuin viimeistä päivää” hehkui niin illan ohjelmistossa kuin opastuksissa.

Tapahtuman ideana oli vielä kerran tehdä tutuksi vanhan perusnäyttelyn kokoelmaa ja tarinoita, mutta hieman tavanomaisesta poikkeavista näkökulmista. Illan aikana kuultiin niin vaihtoehtohistoriallista opastusta kuin museon jo lähes unohtuneita tarinoita kokoelmista. Myös yleisö pääsi tenttaamaan museon asiantuntevaa tutkijakaartia Asiantuntijajukeboksissa ja osallistumaan sinkkuopastukselle.

Luovuuden myrsky -näyttelytekstirunoustyöpajassa keksittiin näyttelyteksteistä runoja peittämällä sanoja ja kirjaimia vanhoista tekstipaneelista. Fallistista ballistiikkaa -opastuskierros taas esitteli kieli poskessa kokoelmien komeimpia tykkejä. Henkilökunta edusti siististi teeman mukaiset, hautajaisiin sopivat mustat asut yllään.

Seuraavassa hieman kuvasatoa illan tunnelmista.

IMG_6207.JPG

Illan aikana yleisö sai ostaa museon kuvatulosteita. Myytäväksi oli valittu vain yli 50 vuotta sitten otettuja dokumentaarisia kuvia, joiden suoja-aika on mennyt umpeen.

IMG_6231.JPG

Tuomas Värjö opasti runsaslukuisen yleisön Suomen vaihtoehtoisen merihistorian saloihin. Historian kulku olisi ollut kovasti erilainen, mikäli Mannerheim olisi toiminut meriupseerina.

IMG_6249.JPG

Venemoottoriharrastaja Jouko Kurri esitteli illassa helmiä Suomen laajimmasta kokoelmasta jokamiehen huvilamoottoreita viime vuosisadan alusta 1960-luvulle. Kurri piti inspiroivana sitä, että hän on saanut paalupaikan myös tulevan näyttelyn inspiroivasta ympäristöstä.

IMG_6263.JPG

Illan aikana ravintola Daphnessa järjestetty merihistoria-aiheinen pubivisa laittoi yleisön pohtimaan tiiviisti mm. Fredrik Henrik af Chapmanin suunnittelemien saaristofregattien purjetyyppejä.

IMG_6267.JPG

Museon unohtuneiden tarinoiden äärellä Mika Kurki esitteli Viikko-lehdessä aikanaan kritiikkiä herättänyttä kuvaa epäsovinnaisessa punaisessa kravatissa poseerannesta upseerista.

IMG_6285.JPG

Ilta onnistui erinomaisesti, ja hilpein joskin myös haikein mielin vanha päänäyttely haudattiin uuden, toukokuussa 2016 avattavan päänäyttelyn rakentamisen tieltä. Kuuluipa yleisöstä myös kysyttävän, miten aiomme urakasta näin nopealla aikataululla selvitä. Arvoituksen ratkaisemisessa auttakoon esimerkiksi tämä blogi, jonka sisältö pyörii juuri kyseisen aihealueen ympärillä.

Näiden tunnelmien myötä on hyvä ponnistaa tulevaan vuoteen uusien tarinoiden parissa. Hyvää ja menestyksekästä uutta vuotta 2016!

 

Uula Neitola

tutkija


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s